IAIDO Seminář s Harada Kazuhiro sensei

napsal Karel Dlouhý, publikováno: před 4-měsíci

IAIDO Seminář s Harada Kazuhiro sensei

Českobudějovický oddíl Kokki dojo letos uspořádal seminář se svým učitelem Harada Kazuhiro sensei (8.dan hanshi). Účast oddílů z Česka, Polska nebo Itálie byla početná a více než 60 účastníků zaplnilo halu v Dolním Třeboníně, kde se seminář pořádal. Ani my jsme nemohli chybět a z našeho oddílu se nadšeně přihlásilo 11 členů.
Cvičení na semináři bylo naplánováno na 3 dny, začínalo se v pátek 15.3. dopoledne a končilo v neděli kolem 16. hodiny. Sensei Harada během pátečního cvičení dbal především na precizní koordinaci těla a meče a zapojení správných svalů. Tyto principy jsme během následujících dnů aplikovali do všech kata seitei iai.
Nedělní odpoledne bylo trochu překvapivým zakončením semináře, neboť se nesl v duchu taikai. Byly připraveny dvě zápasiště, kde se účastníci střídali na pozici soutěžících, ale i rozhodčích. Bylo vyhlášeno pravidlo, že si lze vybrat libovolného soupeře nehledě na technický stupěň a ten nemohl odmítnout. Zápasy byly vedeny v přátelském duchu a bylo jich hodně. Sensei Harada přihlížel a následně na závěr dne pozitivně zhodnotil úroveň cvičení iaido v Čechách.
Na tvářích všech účastníků bylo patrné, že si celý čas na semináři užili a odnesli si nové poznatky do dalšího rozvoje svého iaido.